Čokoláda je potravina, ktorú väčšina z nás miluje, aj napriek tomu, že nepatrí zrovna k tým najzdravším na svete. Áno, ocenenie od WHO za nízkokalorickú superpotravinu asi nikdy nezíska, no aj čokoláda môže byť zdravá! Ukrýva v sebe totižto množstvo benefitov.
Ak si teraz náhodou myslíš, že nám v Planeat preskočilo, a že čokoláda je u nás bežnou súčasťou jedálničkov, treba si vysvetliť, že nie je čokoláda, ako čokoláda.
Kvalitná horká čokoláda (nie tá s fialovou 🐮 ) so 70 % alebo 80 % obsahom kakaa v sebe ukrýva množstvo minerálov, vlákniny, ale aj železa, či horčíka. Na druhej strane netreba zabúdať, že sa stále bavíme o kalorickej bombe, keďže medzi jej ďalšie zložky partí cukor a tuk. Pre predstavu v 100 gramoch čokolády nájdete cca 600 kalórií, 40 g tuku a 30 g cukru.
Teraz prišiel čas na našu obľúbenú vetu – množstvo robí z jedla liek alebo jed. 😉 A keďže aj ty vieš, že s čokoládou to určite nemáš preháňať, poďme si povedať viac o jej spomínaných zdravotných benefitoch.
Znižuje cholesterol
Vďaka tomu, že horká čokoláda obsahuje flavonoidy, môže mať prospešné účinky na zdravie srdca a regulovať hladinu cholesterolu. Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia potravín bohatých na flavonoidy, ako je napríklad aj horká čokoláda (ale s vysokým obsahom kakaa!!), môže mať určitý vplyv na zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.
Nehovoríme tu však o zázrakoch a jedením čokolády sa z teba nestane Superman alebo Wonder Woman. A aj keby, pamätaj, že aj on mal svoj kryptonit, ktorý ho dokázal zabiť. V tomto prípade kryptonit predstavuje vysoké množstvo pridaného cukru a tuku v nekvalitných čokoládach. Múúúú
Zlepšuje zdravie srdca
Pár rokov dozadu vznika jedna štúdia, ktorá sa venovala vplyvu čokolády na krvný tlak. Čokoláda, resp. kakao je bohaté na tzv. polyfenoly a flavonoly. To čo o nich potrebuješ vedieť je, že majú pozitívne účinky na srdcovo-cievny systém a redukciu krvného tlaku.
Význam konzumácie čokolády pri znížení krvného tlaku sa preukázal u ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, ischemickou chorobou srdca, či až srdcovým zlyhaním.
Bohatý zdroj Antioxidantov
V tomto článku to už síce zopárkrát odznelo, no je potrebné, aby si si to zapamatala. ‚‚Horká čokoláda s vysokým percentom kakaa“ a kakaového masla je naozaj dobrým zdrojom antioxidantov. Ak by si náhodou nevedela, čo to antioxidanty sú, tak sa jedná o zložky potravy, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Horká čokoláda je bohatá na rôzne typy antioxidantov, najmä už na spomínané flavonoidy. Tie v sebe zahŕňajú napríklad katechíny (po česky katetchýňi 🧓) … ale nie, iba srandujeme, aj tam sú to stále a tie isté katechíny a epikatechíny, ktoré sú prirodzenou zlúčeninou kakaového prášku.
Dokonca už aj spomínané polyfenoly sú ďalšou skupinou antioxidantov. Vravíme, že je ich tam viac než dosť. 🙂
Zlepšuje náladu
Áno, aj zlepšenie nálady je obrovský zdravotný benefit. V prípade, že zažívaš náročnejšie a stresujúce obdobie, čokoláda pre teba dokáže byť istým únikom.
Netreba však zabúdať, že stres dokáže byť aj prospešný. V náhlych a krátkodobých situáciách ti dokonca môže pomôcť, vyrovnať sa s náročnými okolnosťami. Dokáže ťa “hecnúť‘ k podaniu lepšieho výkonu, upozorniť ťa na chybu alebo nebezpečenstvo, z ktorého treba čo najskôr uniknúť.
Ale späť k téme. Určite si už počula o tzv. “Guilty pleasure“. V preklade to znamená “previnilé potešenie‘‚ a každý ho máme spojený s niečim iným. Niekto miluje zmrzlinu, bez ktorej si nevie predstaviť letný deň, iný zas arašídové maslo s džemom (geniálna kombinácia mimochodom 😋) no a pre niekoho toto potešenie predstavuje práve čokoláda.
Dobrou správou je, že čokoláda je akési príjemné “antidepresívum”, s ktorým dokážeš ľahšie zvládnuť náročné situácie a vplýva aj na tvoje psychické rozpoloženie. To je veľmi dôležité napríklad pre motiváciu ísť cvičiť a tým si udržať aj optimálnu telesnú hmotnosť.
Takže za nás čokoláda určite áno, ale v prípade ak:
👉 je kvalitná, čo znamená, že obsahuje minimálne 70 až 80 % kakaa
👉 dávaš si pozor na kalórie a teda množstvo, ktoré skonzumuješ
👉 v ideálnom prípade kalórie prijaté z čokolády kompenzuješ pohybovou aktivitou