Príbehy

Viktória Veselá: “Cesta ako začať, je sebavzdelávanie“

Viktória Veselá: “Cesta ako začať, je sebavzdelávanie“ Redukcia hmotnosti

Kedy, keď nie teraz? 

Presne to si povedala Viky, keď sa prihlásila do TV show Extrémne premeny. A že urobila jedno z najlepších rozhodnutí vo svojom živote, sa na vlastné oči a presvedčíte sami. 

Ťažká životná situácia, minimum pohybu, množstvo stresu a kvantum múčneho jedla. Aj takto by sa dali v jednej vete zhrnúť Vikine doterajšie návyky. Tie sú však dnes už iba dávnou minulosťou.  

Viktórii sa podarilo schudnúť neuveriteľných 52kg, z počiatočnej váhy 131kg. A momentálne žije už úplne nový a hlavne zdravší život. 

Za celý tím Planeat, skláňame klobúk a hlasno tlieskame! 

Čo najdôležitejšie sa naučila Viky o strave a aký recept si počas svojej životnej premeny obľúbila, sa dočítate v rozhovore nižšie.

Aké najväčšie chyby v stravovaní si robila pred vstupom do Extrémnych premien?

Keď to tak zhrniem – tak ako mladý človek samoživiteľ, som potrebovala nakúpiť veľa za málo. A áno, v nejakej forme sa dá aj žiť zdravšie, ale pre mňa to nebol nízky rozpočet, ale doslova minimum pre mladé dievča. Znamenalo to veľa pečiva, všetko múčne, proste veci, čo zasýtia.  Potrebovala som rýchlo navariť keďže som študovala aj pracovala zároveň. 

Jedla som často aj v noci, pretože som robila aj nočné.To znamenalo otočený režim, raz som jedla, inokedy som zasa nejedla. Buď som jedla málo, alebo veľa. 

Ale základ tvorilo pečivo. V tej dobe mi bolo výhodnejšie kúpiť za 3 eurá celý chleba a maslo ako mozzarellu, cottage alebo šalát. Išlo mi o pomer kvantity na úkor kvality.

,,Zdravá strava nemusí byť vôbec drahá a to najmä, ak jej príjmeme toľko, koľko telo potrebuje a nie viac. Viktória jedávala veľký objem jedla, nepravidelne a obsahovalo veľa energie. Treba si uvedomiť, že pokiaľ človek priberá, a trpí nadváhou alebo obezitou, znamená to prebytok energie v strave. Mal by tým pádom prijať menej energie. Z hľadiska chudnutia je totižto jedno, či sa jedná o drahšie, alebo lacnejšie potraviny. Dôležité je prijať menej energie ako vydáme.”

Čo najdôležitejšie si sa o strave naučila? Čo ti najviac pomohlo?

Nikdy som nebola typický “dietár”. V mojom okolí som mala ľudí, ktorí sa roky venujú športu. Vedela som, že ryže sa netreba báť, naopak si treba dávať pozor na olej. Miško mi ukázal recepty na ďalší spôsob. Ak si správne viem rozdeliť príjem môžem jesť aj normálne, úplne klasické jedlá a recepty, ktoré nie je potrebné pretvárať na zdravšie verzie. Stačí vedieť koľko a kedy. 

Keď viem, že na obed som si dala reštauračnú stravu, ktorá nie je úplne ideálna, keďže vieme ako sa tam varí olejovo. 🙂 Miško mi ukázal, že to nevadí. Už keď si chcem dať obed v reštaurácií, tak napr. polku zjem a polku si zabalím, alebo si dám ľahšiu večeru. Ukázal mi tie variácie jedál, že sa to dá. 

A hlavné rôzne nové, ktoré som predtým nejedla, alebo nepoznala. Suroviny ako sú cícer, kuskus, bulgur. Nebolo to, že by som sa ich bála, ale jednoducho sme ich doma nemali. Už aj na bootcampe sme ich dostávali a teda som vďaka nemu naučila novú pestrosť a variáciu jedál.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Zamilovala som si ľahšiu verziu bryndzových halušiek a cestovinový šalát s tuniakom a avokádom. A aj sladký banánový chlieb alebo skvelé vajíčkové muffiny.

Tuniakové cestoviny s avokádom

Obľúbený recept

50 g špaldových cestovín
45 g avokáda
1 malá konzerva tuniaku vo vlastnej šťave (56 g)
4 PL nízkotučného bielehu jogurtu (80 g)
½ papriky (37 g)
½ paradajky (37 g)
1 strúčik cesnaku (3 g)
5 g pór (možete si pridať kvôli chuti)

Pokračovať ďalej

Planeat

Chcete aj vy zhodiť kilá vďaka personalizovaným receptom?

Áno, chcem

 

Čo by si poradila ľuďom, ktorí začínajú chudnúť?

Poradila by som toľko, že v dnešnej dobe vie každý na väčšinu vecí povedať, že jedlo je veľmi kalorické. Ale nerozumejú tomu pojmu. A nerozumejú, keď povedia “to má veľa kalórií”, vo väčšine prípadov nevedia ako ďalej s tou informáciou narábať. Tak isto je dôležité spráne čítať hodnoty potraviny. Síce vedia prečítať „aha toto má na 100 g rovných 500 kcal“, ale už nevedia určiť či 500 je veľa, alebo málo. 

Kľúčové je začať sa sebavzdelávať, aký je kalorický príjem. Nie každý má šancu ísť sa dať zmerať, ako som mala ja cez prístroj InBody. Ak sa naučia ovládať pojem kalórie a rozdeliť si denný príjem, a aj to čo je kalorická bomba sem tam môžu.

Napr. pri diéte alebo chudnutí je vzdelávanie alfa omega, aby jedlo obsahovalo všetko. Ak mi pizza vychádza do denného kalorického prímu, neznamená to, že ju budem teraz jesť každý deň. Telo potrebuje aj ďalšie látky, vlákninu, minerály a pod.

Určite cesta ako začať jesť zdravo – je sebavzdelávanie, aby človek pochopil, prečo a kedy je v kalorickom deficite.