Príbehy

Monika Pajtinková: “To, čo roky nadobúdame zlými návykmi, neschudneme za mesiac“

Monika Pajtinková: “To, čo roky nadobúdame zlými návykmi, neschudneme za mesiac“ Redukcia hmotnosti

Sladkosť bola pre Moniku závislosťou, bez ktorej si nevedela svoj život predstaviť a zároveň musela mať doma vždy dostatok jedla. Kombináciou týchto dvoch návykov, vznikal problém s jej narastajúcou váhou, ktorý musela začať riešiť.

Moniku potrápila nielen obezita, keďže na začiatku premeny vážila cez 130 kg, ale čo ju trápilo viac bol fakt, že kvôli jej kilám, mala problém s počatím. Už dlho spolu s manželom túžili založiť rodinu, cieľ bol teda jasný! Schudnúť.

Kombinácia kvalitného tréningového plánu, so správne nastaveným jedálničkom, priniesla Monike vytúžené výsledky. Počas svojej premeny dokázala schudnúť úžasných 57kg, čím si zaslúžila obrovský potlesk na galavečeri a obdiv vo svojom okolí. Ale to, prečo sa prihlásila do premien, bolo pre Moniku omnoho väčšiou satisfakciou. Konečne má možnosť založiť si rodinu. 🙂

Čo sa počas svojej premeny naučila o strave a čo by odkázala ľudom, ktorí začínajú chudnúť, sa dozviete v rozhovore nižšie.

Aké najväčšie chyby v stravovaní si robila pred vstupom do Extrémnych premien?

Jedla som veľa a nezamýšľala som sa nikdy, koľko kalórií prijímam. Taktiež ma nezaujímala nutričná hodnota jedla. Jedla som to, čo sa mi páčilo, hlavne nezdravé fastfoody.

Jedla som vtedy, kedy sa mi chcelo a bolo mi jedno, či som jedla pred hodinou alebo tromi. Nezaujímalo ma, že je povedzme polnoc. Sladkosti frčali za každým slaným jedlom.

,, Čím viac si obľúbené jedlo zakazujeme, tým viac nás láka. Ak chceme chudnúť a dlhodobo si udržať hmotnosť, nezakazujme si obľúbené jedlá.

Je v poriadku dať si občas aj jedlo, ktoré považujeme za nezdravé. Dokonca je to správne. Potrebné je zadefinovať, čo znamená „občas“.

V relácií Extrémne premeny mala Monika povolené jedno ľubovoľné jedlo za 7 dní, ako alternatívu jedného z hlavných jedál.

Neznamená to však, že ostatné jedlá neboli chutné. Mohla jedávať aj bryndzové halušky a podobne, akurát v upravených porciách a ich zdravších alternatívach.

Čo najdôležitejšie si sa o strave naučila? Čo ti najviac pomohlo?

Naučila som sa, čo je kalorický deficit a aj to, že existujú kalorické tabuľky. Že jedlo pozostáva z makronutientov, ktoré by mali byť vyvážené, aby môjmu telu nič nechýbalo. Takisto som prišla na to, že aj pri redukcii človek vôbec nemusí byť hladný, ale správne skombinovať potraviny, ktoré ten hlad potlačia. Naučila som sa disciplíne v stravovaní. Aj zdravo sa dá jesť chutne. 

Na jednu porciu jedla netreba na tanier naložiť kvantum a jesť do prasknutia. Tiež je dôležité zachovanie časového rozostupu medzi jedlami. Nikde nie je napísané, že aj pri chudnutí si nemôžeme dať nejaký ten cheat a uletieť aj do nezdravých jedál.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Tých je popravde viac. Kapustnica je skvelá, panenka na hríboch s tarhoňou, plnený zemiak s tuniakom a tvarôžkami, palacinky, makový koláč s broskyňami a kokosom, banánové lievance, arašidové kura, bryndzové halušky, steak, guacamole a stehná na kapuste so zemiakmi. Proste kopa dobrých chutných receptov, z ktorých sa mi nedá vypichnúť iba jeden.

Planeat

Chcete aj vy zhodiť kilá vďaka personalizovaným receptom?

Áno, chcem

 

Čo by si poradila ľuďom, ktorí začínajú chudnúť?

Hmmm ťažká otázka. Treba sa zamyslieť nad tým, čo naozaj chcem. Žiadne hladovanie a očakávanie wow efektu za týždeň. Bohužiaľ tak naše telo nefunguje.

To, čo roky nadobúdame zlými návykmi neschudneme za mesiac. Určite sa treba zamyslieť “príjem verzus výdaj“. Rozmýšľať nad kvalitou potravín. Určite si prečítať o dôležitosti tukov, bielkovín, vlákniny a sacharidov. Aký je dôležitý presný príjem týchto makronutientov pre naše telo.

A posledná rada nikdy sa nevzdávať. Vytrvalosť a disciplína je úspech.