Cottage cheese je dnes na trhu už ustálená potravina, ktorú si veľa ľudí spája s chudnutím. Niektorí na cottage cheese nedajú dopustiť, iní si k nemu ešte nenašli cestu.
Za nás v Planeat je cottage cheese naozaj všestranná potravina s množstvom benefitov a sme presvedčení, že tým, ktorým nechutí, zatiaľ len nevyskúšali vhodný recept 🙂
Nižšie preto nájdeš okrem dôležitých informácií aj chutné, zdravé a fitness recepty s cottage cheese plné bielkovín.
Cottage cheese a jeho benefity
Cottage cheese je bohatý na rôzne živiny a má množstvo zdravotných benefitov. Tu sú jeho hlavné výhody:
-
Bohatý zdroj bielkovín
Cottage cheese je vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín, čo podporuje rast svalov, regeneráciu a celkový metabolizmus. Patrí do veľmi malej skupiny syrov, v ktorých je vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tukov. Preto je ideálnou voľbou na rýchle a kvalitné zasýtenie počas dňa. Je vhodným aj pre športovcov, ktorí potrebujú zvýšiť príjem bielkovín.
-
Nízky obsah kalórií
Napriek vysokému obsahu bielkovín je cottage cheese pomerne nízkokalorický, čo ho robí vhodným pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo udržať hmotnosť.Na trhu nájdeš aj low-fat formy, teda nízkotučné, vhodné na každý deň a taktiež aj bezlaktózové formy. Ak siahaš po cottage cheese naozaj často a chceš čerpať práve tento nízkokalorický benefit – vyberaj len tie neochutené nízkotučné formy.
-
Zdroj vitamínov a minerálov
- Vápnik: Cottage cheese je bohatý na vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zubov.
- Fosfor: Spolu s vápnikom prispieva fosfor k udržaniu silných kostí a normálnej funkcii buniek.
- Vitamíny skupiny B: Obsahuje vitamíny B2 a B12, ktoré podporujú energetický metabolizmus a zdravie nervového systému.
-
Jednoduchá a všestranná potravina
Cottage cheese sa dá kombinovať s rôznymi potravinami – ovocie, zelenina, orechy alebo semienka, čo umožňuje jeho začlenenie do rôznych jedál. Vieš ho pripraviť na slano, na sladko, na studeno ale aj do teplej kuchyne. Použiť ako snack alebo ako ingredienciu v hlavnom jedle.
Vďaka svojej neutrálnej chuti je naozaj všestranný, fantázii sa medze nekladú.
Cottage cheese je navyše cenovo dostupný a nájdeš ho snáď v každom obchode (ak zrovna nie je vypredaný 🙂).
Cottage cheese recepty na slano
Ryžové rezance s tekvicou hokkaido
Rýchly recept vhodný ako super obed.
- 75 g ryžové rezance varené
- 175 g tekvica Hokkaido
- ½ dl kokosové mlieko (krém, smotana) so zníženým množstvom tuku (50 g)
- 3 PL cottage cheese odtučnený (75 g)
- 1 ČL arašidové maslo (5 g)
- 5 g tekvicové semená sušené
- ½ ČL olivový olej (2.5 g)
- ½ x kus (40 cm) jarná cibuľka (22 g)
- ½ PL sójová omáčka (5.5 g)
Cibuľu nakrájaj na drobné kúsky a opraž na tuku. Pridaj tekvicu nakrájanú na kocky a opraž asi 5 minút. Pridaj asi 1 dcl vody a prikry pokrievkou. Keď tekvica zmäkne, prilej k nej kokosové mlieko a pridaj arašidové maslo. Omáčku môžeš osoliť štipkou soli a okoreniť. Na záver pridaj sójovú omáčku. Ryžové rezance daj variť podľa návodu a odober si uvedené množstvo v recepte. Rezance pridaj k omáčke a dôkladne premiešaj. Na záver pridaj cottage syr a môžeš pridať aj pár tekvicových semienok.
Ďalšie slané cottage cheese recepty:
Cottage cheese s makom a jablkom
Zdravý a rýchly recept vhodný ako snack.
- 1 x menší kus jablká (105 g)
- 2 PL cottage cheese biely (50 g)
- ½ x lyžica polievková (zarovnaná) mak (7.5 g)
Jablko nastrúhaj na hrubo, posyp mletým makom a premiešaj s cottage cheesom.
Ďalšie sladké cottage cheese recepty:
Šúľance s orechami a cottage cheesom
Sladký obed, ktorý poteší nie jeden chuťový pohárik.
Postup prípravy šúľancov (713 g)
- 2 a ½ x veľký kus zemiaky skoré (500 g)
- 200 g pšeničná múka hladká celozrnná
- 1 ks slepačí žĺtok (13 g)
Zemiaky umy, uvar v šupke, ošúp a postrúhaj na strúhadle. Daj na dosku, pridaj soľ, žĺtok, múku a vodu podľa potreby. Vypracuj hustejšie cesto a nechaj postáť 20 minút. Potom ho rozdeľ na viac častí a z každej časti vytvaruj tenší valček, ktorý potom pokrájaj na kúsky. Tieto kúsky rozšúľaj na pomúčnenej doske a daj variť vo väčšom množstve osolenej vody. Uvarené šúľance vyber a nechaj odkvapkať.
Ingrediencie na porciu:
- 100 g šúľance (zemiaky, múka) (postup prípravy vyššie)
- 1 x balenie cottage cheese biely (180 g)
- 3 ks vlašské orechy (6 g)
- 1 x ČL živočíšne maslo (5 g)
- 5 g cukor práškový
Odober si uvedenú porciu šúľancov. Posyp ich mletými orechami premiešanými s cukrom, jemne primiešaj cottage cheese a pokvapkajte roztopeným maslom.
Pokiaľ hľadáš vyvážené, zdravé recepty vhodné práve pre teba, neváhaj si požiadať o jedálniček na mieru…