V súčasnosti je fakt, že správna výživa matky znižuje riziko budúcich ochorení dieťaťa v dospelosti. Výživa tehotnej ženy má teda niečo ako programovací efekt.
V súčasnosti je fakt, že správna výživa matky znižuje riziko budúcich ochorení dieťaťa v dospelosti. Výživa tehotnej ženy má teda niečo ako programovací efekt.
“Vo všeobecnosti sa počas tehotenstva odporúča pestrá a vyvážená strava. Problém je, že prevažná väčšina žien vlastne nevie, čo to presne znamená. Majú tendenciu riadiť sa vlastnými chuťami a niekedy skĺznu skôr do jednostrannej, na živiny chudobnej stravy. Pritom pre správny vývoj plodu sú kritické niektoré vitamíny a minerály, na ktorých príjem sa musíme doslova sústrediť, ako je železo, vápnik, jód, kyselina listová, esenciálne mastné kyseliny EPA a DHA, či vitamín D.
Stravovanie počas tehotenstva je extrémne dôležité a nemali by sme ho podceňovať.”
RNDr. Barbara Sviežená, PhD.
Počas tehotenstva dochádza v tele ženy k množstvu zmien, ktoré vedú k adaptácii na tehotenstvo spolu so zmenenými potrebami energie a živín. Je dôležité sa vyhnúť nedostatočnej výžive, ako aj nadmernému prívodu makroživín a energie. Pre dosiahnutie zdravého priebehu tehotenstva a vývoja dieťaťa je potrebné nezanedbať žiadnu zložku výživy a riadiť sa odporúčaniami.
V 2019 boli aktualizované odporúčania pre výživu žien plánujúcich tehotenstvo, ale aj počas tehotenstva a dojčenia. Dbalo sa najmä na dlhodobé zdravie ich detí. Tieto odporúčania sa vzťahujú na ženy žijúce v európskych krajinách. Priamo sa pracuje s programovaním zdravia detí už počas ich života vo Vašom brušku.
Výživa má spĺňať dve základné kritériá – prevencia obezity a prevencia chronických ochorení. S ohľadom na všetky dôležité faktory pripravujeme každý stravovací plán pre zdravé tehotné ženy s cieľom prevencie akýchkoľvek komplikácií.
Rozloženie energie
Eliminované alebo obmedzované potraviny
Úplne vylúčené potraviny
Treba dávať pozor na zostavenie stravovacieho režimu s ohľadom na trimester. Kým v prvom trimestri sa nároky z energetického hľadiska výrazne nemenia, od druhého trimestra sa táto situácia mení.
Po ukončenom 3. mesiaci tehotenstva dochádza k postupnému zvyšovaniu telesnej váhy a je potrebné postupné zvyšovanie aj množstva potravy – približne o 250 – 300 kcal denne. Taktiež sa zvyšuje potreba bielkovín a niektorých vitamínov z prirodzených zdrojov.
V stravovacom režime pre tehotné sa kladie dôraz nielen na vhodné a vyvážené jedlá zastúpené kvalitnými potravinami, ale aj na elimináciu nevhodných potravín. Taktiež sme spracovali vhodné a nevhodné bylinky a koreniny, ktoré sa následne premietajú aj do úpravy jednotlivých receptov.