Všetci, čo trpíme migrénami, vieme, čo migréna je a ako u nás prebieha.
O migréne
Migréna sú záchvatovité bolesti hlavy, častejšie jednostranné, pulzujúce, veľkej intenzity. Začínajú sa obyčajne ráno, trvajú niekoľko hodín až dní. Sprevádzané sú vracaním, nechutenstvom, sčervenaním tváre, opuchom mihalníc (viečko), slzením, citlivosťou na svetlo (fotofóbia) a hluk (fonofóbia).
Záchvat môže začať nešpecificky – podráždenosť, zmeny nálady, po ktorých sa rozvíja stúpajúca bolesť hlavy, s možným vrcholom: zvracanie, môžu sa vyskytovať bolesti v bruchu a hnačka.
Trvanie záchvatu je obvykle niekoľko hodín, menej často aj tri dni.
Význam stravy pri migréne
Najväčší dôraz pri stravovacom pláne pre pacientov trpiacich migrénou je kladený na znížený príjem potravín s vysokým obsahom tyramínu a histamínu, ktoré sa radia k faktorom vyvolávajúcim migrény. Tyramín sa prirodzene vyskytuje v širokej škále potravín a ich obsah sa starnutím a zrením potravín zvyšuje. Medzi potraviny bohaté na tyramín patria všetky kvasené, nakladané, zrejúce, marinované, prezreté alebo skazené potraviny, ale aj ďalšie.
Princípy stravovacieho plánu pri migréne
- Zohľadnenie množstva tyramínu, histamínu a i.
- Zohľadnenie najčastejšie používaných liekov pri liečbe migrény, ktoré môžu ovplyvniť nastavenie stravovacieho režimu.
- Prispôsobené potraviny a nápoje vzhľadom na vašu diagnózu a užívané lieky
- Vypracované odporúčania k užívaniu doplnkov výživy – vhodné kombinácie vitamínov a minerálov, probiotiká
- Výsledný stravovací plán obsahuje aj hlavné diétne a režimové opatrenia pri migrénach, ako aj faktory ovplyvňujúce bolesť hlavy.