Príbehy

Cukor, ako jedna zo závislostí? Prinášame 6 alternatív

Cukor, ako jedna zo závislostí? Prinášame 6 alternatív Žiť zdravo

Nie je asi žiadnou novinkou..

.. ak povieme, že závislosť na cukre je reálna a rovnako tak nebezpečná, ako každá iná závislosť. Samozrejme netvrdíme, že dať si koláčik je to isté, ako užiť tvrdú drogu, ale princíp závislosti na danej látke sa v samotnej podstate nelíši.

Ako funguje závislosť?

Veľmi zjednodušene povedané, takéto látky stimulujú produkciu dopamínu, na základe čoho sa náš mozog cíti dobre. A väčšinou si chceme zážitok zopakovať. 

Pri konzumácii cukru sa deje presne to isté. Cítime sa po ňom nielen dobre, ale chceme ho stále viac a častejšie. A je veľmi náročné si odoprieť ďalšiu porciu. Či už formou koláčiku alebo sladeného nápoja.

Možno vám to asi aj niečo pripomína, však?

Čím ideálne nahradiť cukor?

Možností, ako v dnešnej dobe nahradiť klasický cukor, máme viac než dosť. V tomto článku sa pozrieme na 6 z nich, ktoré môžu byť pre vás vhodnou voľbou.

Stévia:

je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z listov rastlín. Vďaka tomu, že je úplne bez kalórií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, takže je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou. Zároveň je oveľa sladšia ako cukor (200 – 400 násobne), takže na dochucovanie vám bude stačiť iba malé množstvo.

Jej veľkou výhodou sú rôzne skupenstvá, v ktorých ju viete kúpiť. Či už vo forme sirupov, práškových extraktov alebo granulátu.

Monk fruit:

je ovocie, ktoré pochádza z juhovýchodnej Ázie. Rovnako tak ako stévia, neobsahuje žiadne kalórie. Chuť extraktu z jej plodov je veľmi intenzívna a sladšia ako cukor (150 – 200 násbone). 

Extrakt z tohto ovocia sa už dlhé roky používa ako sladidlo a bylinný liek v tradičnej čínskej medicíne.

Kokosový cukor:

je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z nektáru kvetov kokosových paliem. Predstavuje zdravšiu alternatívu kryštálového cukru, pretože má vysoký obsah živín, obzvlášť draslíka, horčíka, zinku a železa. Kaloricky je na tom o čosi lepšie ako kryštálový cukor a to v pomere 360 kcal vs. 400 kcal na 100 g.

 Xylitol:

je ďalšie prírodné sladidlo z extraktu brezy, ktoré možno použiť ako náhradu cukru v pomere 1:1. Výhodou je, že obsahuje o 40 % menej kalórií ako cukor a je takisto vhodný aj pre diabetikov.

Čakankový sirup:

je sladidlo, ktoré sa získava z koreňa čakanky. Treba brať do úvahy, že má svoju vlastnú, bohatú, až miestami karamelovú chuť a preto ho odporúčame najskôr ochutnať. Býva skvelou náhradou cukru práve do pečenia koláčov, či vianočného pečiva. 

Čakankový sirup má takisto nízky glykemický index, čo znamená že má menší vplyv na hladinu cukru v krvi. 

Jeho ďalšou výhodou je, že obsahuje vlákninu zvanú inulín, ktorá pôsobí ako prebiotikum. Tým pádom podporuje rast prospešných látok v čreve a aj zdravie tráviaceho traktu.

Med:

považujeme ho za výbornú alternatívu, ako nahradiť kryštálový cukor, čo je viac menej pravda. Lenže kryštálový cukor sa z chemického hľadiska vôbec nelíší od toho, ktorý sa nachádza v mede.

Ak si ich porovnáme medzi sebou v kategórii kalórie, med si vedie o niečo lepšie v pomere cca 330 kcal vs. 400 kcal na 100g. Rozdiel v nich je hlavne ten, že v mede sa nachádzajú aj iné, zdraviu prospešné látky, ako napríklad tzv. fytochemikálie, ktoré potláčajú zápaly v tele.

💡 Vedeli ste že: Ak chcete z medu prijať prospešné látky, med nepoužívajte ako dochucovadlo do horúcich nápojov a ani do pečenia. Ak tak urobíte, zdraviu prospešné látky sa vytratia a stane sa z neho obyčajný, krystálový cukor.