Príbehy

Migrény a stravovanie

Migrény a stravovanie Žiť zdravo

Všetci, čo trpíme migrénami, vieme, čo migréna je a ako u nás prebieha.

O migréne

Migréna sú záchvatovité bolesti hlavy, častejšie jednostranné, pulzujúce, veľkej intenzity. Začínajú sa obyčajne ráno, trvajú niekoľko hodín až dní. Sprevádzané sú vracaním, nechutenstvom, sčervenaním tváre, opuchom mihalníc (viečko), slzením, citlivosťou na svetlo (fotofóbia) a hluk (fonofóbia).

Záchvat môže začať nešpecificky – podráždenosť, zmeny nálady, po ktorých sa rozvíja stúpajúca bolesť hlavy, s možným vrcholom: zvracanie, môžu sa vyskytovať bolesti v bruchu a hnačka.

Trvanie záchvatu je obvykle niekoľko hodín, menej často aj tri dni.

Význam stravy pri migréne

Najväčší dôraz pri stravovacom pláne pre pacientov trpiacich migrénou je kladený na znížený príjem potravín s vysokým obsahom tyramínu a histamínu, ktoré sa radia k faktorom vyvolávajúcim migrény. Tyramín sa prirodzene vyskytuje v širokej škále potravín a ich obsah sa starnutím a zrením potravín zvyšuje. Medzi potraviny bohaté na tyramín patria všetky kvasené, nakladané, zrejúce, marinované, prezreté alebo skazené potraviny, ale aj ďalšie.

Princípy stravovacieho plánu pri migréne

  • Zohľadnenie množstva tyramínu, histamínu a i.
  • Zohľadnenie najčastejšie používaných liekov pri liečbe migrény, ktoré môžu ovplyvniť nastavenie stravovacieho režimu.
  • Prispôsobené potraviny a nápoje vzhľadom na vašu diagnózu a užívané lieky
  • Vypracované odporúčania k užívaniu doplnkov výživy – vhodné kombinácie vitamínov a minerálov, probiotiká
  • Výsledný stravovací plán obsahuje aj hlavné diétne a režimové opatrenia pri migrénach, ako aj faktory ovplyvňujúce bolesť hlavy.
Planeat

Získajte až 100 receptov na prevenciu migrény vo forme e-receptára (pdf)

viac informácií

Stravovací režim sa pri migrénach vyhýba:

  • potravinám s vysokým obsahom histamínu, tyramínu a iným látkam, ktoré podporujú vznik migrény
  • potravinám s vysokým glykemickým indexom
  • polotovarom, glutamátu sodnému, umelým sladidlám
  • potravinám s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín
  • údeným, nakládaným, marinovaným a fermentovaným výrobkom
  • potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých cukrov okrem ovocia
  • sušenému ovociu

Stravovací režim pri migrénach preferuje:

  • potraviny s nízkym obsahom histamínu a tyramínu
  • potraviny s nízkym glykemickým indexom
  • vysoký podiel zeleniny v strave
  • ovocie s nižším až stredným glykemickým indexom
  • mäso a mliečne produkty s nižším obsahom tuku
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom mononneasýtených a polynenasýtených mastných kyselín – MUFA, PUFA
  • čerstvé ryby