Príbehy

Druhy fermentovaných nápojov a ich výhody

Druhy fermentovaných nápojov a ich výhody Žiť zdravo

Roztrhlo sa s nimi vrece! 

Reč je o fermentovaných nápojoch, ktoré sa v poslednej dobe tešia veľkej obľube. Vzhľadom na vysoký obsah zdraviu prospešných látok, dokážu fermentované nápoje prispieť k celkovému zdraviu organizmu a všeobecnej pohode. Aké sú ich hlavné benefity?

Výhody fermentovaných nápojov

1. Probiotický obsah

Množstvo fermentovaných nápojov obsahuje probiotiká, ktoré sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy (najčastejšie baktérie), ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a trávenie. To nám následne pomáha riešiť rôzne problémy s trávením a rovnako tak posilňuje imunitný systém.

Napríklad také acidko je skvelá voľba. Má praktické balenie, ktoré sa vám zmestí aj do (väčšej) kabelky. Obsahuje poriadnu dávku probiotík, bielkovín, množstvo zdraviu prospešných látok a ešte aj zasýti. Pozor: Vyberajte však to 1% biele (nie jeho sladené verzie). Alebo vyskúšajte rýchly recept na naše karobovo-tvarohové Smoothie.

 

Karobovo-tvarohové smoothie

Obľúbený recept

0,5 balenia jemného hrudkovitého tvarohu 2,5 % (125 g)
1 PL ľanového oleja lisovaného za studena (12 g)
1 stredný banán (90 g)
2 ČL karobového prášku (16 g)

Pokračovať ďalej

2. Množstvo vitamínov a minerálov

Počas procesu fermentácie sa prirodzene vytvárajú rôzne vitamíny a minerály. Napríklad nápoj kombucha obsahuje okrem probiotík, antioxidantov a aminokyselín aj vitamíny skupiny B, C, D, E a K, a nájdeme v nej aj minerál – sodík.

3. Znižovanie zápalu

Niektoré z fermentovaných nápojov obsahujú aj látky, ktoré môžu znižovať rôzne zápaly v tele. Napríklad kefír obsahuje nerozpustný polysacharid nazývaný kefiran. Ten okrem iného pomáha znižovať oxidačný stres, hladinu cholesterolu a aj krvný tlak. Taký dobrý kefír so zemiakmi je výbornou ľahkou večerou. 

4. Podpora (aj) mentálneho zdravia 

Existujú mnohé štúdie, ktoré naznačujú, že je veľmi blízke spojenie medzi zdravým tráviacim systémom a duševným zdravím. Okrem iného, ak máme nafúknuté brucho, či problémy s trávením našej mentálnej pohode to zrovna neprospieva. Práve konzumáciou probiotík z fermentovaných nápojov, môžeme podporiť zdravie našej črevnej flóry a teda aj celkový stav nášho ja.

5. Nízky obsah cukru

Veľkou výhodou je fakt, že väčšina fermentovaných nápojov obsahuje podstatne nižší obsah cukru, než tradičné sladené nápoje, ako sú rôzne džúsy a limonády. To je dobrá správa pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť celkový príjem cukru.

6. Osviežujúca chuť

Fermentované nápoje mávajú často svoju jedinečnú a osviežujúcu chuť, ktorú si obľúbilo  množstvo ľudí a môže tak byť vhodnou alternatívou pre sladké a umelé nápoje.

7. Lepšia voľba ako alkohol 

Spotrebované množstvo alkoholu v Európe klesá aj vďaka záujmu o zdravý životný štýl medzi mladou generáciou. Dobrý fermentovaný nápoj býva stále častejšie novou voľbou namiesto alko drinku. 

Čo je to fermentácia?

Fermentácia je proces, pri ktorom dochádza k premene organických látok za pomoci mikroorganizmov. Tieto mikroorganizmy produkujú enzýmy prospešné pre ľudské zdravie a vytvárajú kyslé prostredie, ktoré chráni potraviny pred hnitím a kontamináciou toxínmi.

V potravinárskom priemysle sa fermentácia využíva pri výrobe alkoholických a nealkoholických nápojov, kvasených mliečnych výrobkov, droždia, kvasenej zeleniny, octu či údenín.

Nealko fermenotvané nápoje

Zameriame sa na najznámejšie variácie nealkoholických nápojov, ktoré sú vďaka procesu fermentovania prospešné pre náš organizmus.

Mliečny kefír

Jeho pôvod je v kaukazských horách, na pozemí medzi Ruskom, Gruzínskom a tiež Tibetom. Tento mliečny kvasený nápoj sa vyrába buď z kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka a kefírových zŕn. 

Každý kyslomiečny výrobok má svoje vlastné výhody. Napríklad také acidofilné mlieko v sebe ukrýva jeden z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry, tzv Lactobacillus acidophilus. Produkuje enzýmy, vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov aj tukov.

Vodný kefír

V našich končinách už menej známy, avšak zdraviu rovnako prospešný je tzv. vodný kefír. Pripravuje sa rovnako, ako mliečny s tým rozdielom, že kefírové zrná sa nepridávajú do mlieka, ale do vody, kokosovej vody alebo džúsu. Vodný kefír je perlivý nápoj bez akýchkoľvek umelých aróm a má sviežu, ľahko nasladlú chuť.

Tekutý zázrak pre organizmus

Tento mliečny alebo vodný nápoj zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách. Napriek tomu, že chutí kyslo, vyvoláva zásadité reakcie organizmu a odkysľuje ho. Zároveň produkuje enzýmy a rozkladá ťažko stráviteľné látky. V našom tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiadúcimi či premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, čím pozitívne stimuluje náš imunitný systém. 

Veľká pecka tento kefír, čo poviete? 🙂

Kombucha

Môžeme ju zaradiť medzi jednu z najznámejších fermentovaných nápojov. Má osviežujúcu, jemne pikantnú a kyselkavú chuť. Obsahuje antioxidanty, probiotiká a má nízky obsah kalórií. Nuž, niet sa čomu čudovať, že si kombucha našla množstvo svojich priaznivcov. 🙂

Chcete si vyskúšať prípravu kombuche doma? Nech sa páči návod ako na to: 

  • Na jej prípravu sa používajú tzv. SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Scoby je označenie pre symbiotické kolónie baktérií a kvasiniek. 
  • Práve tie sa pridávajú do vychladeného a jemne osladeného čierneho alebo zeleného čaju. 
  • Následne sa nádoba s čajom zakryje, čím sa vytvorí anaeróbne prostredie. 
  • Proces fermentácie sa môže začať a trvá niekoľko dní až týždňov.

Tak, a máme hotovo? Noooo, áno aj nie 🙂

  • Nie v prípade, ak sa rozhodneme kombuchu ešte dochutiť. 
  • V takom prípade sa najčastejšie vyberú rôzne druhy ovocia alebo byliniek, pridajú sa do nápoja, fľaša sa znovu uzavrie a môže začať fermentácia č. 2.

Jun

Ak sa väčšinu ľudí spýtate na nápoj zvaný Jun, pravdepodobne o ňom veľa vedieť nebudú. Jun je často prirovnávaný práve ku kombuchi, pretože sa rovnako tak pripravuje zo zeleného čaju. V tomto prípade však krmivo pre bakteriálne kvasenie zabezpečuje med. Všeobecne má Jun jemnejšiu chuť, rýchlejšie fermentuje, ale má aj vyšší podiel alkoholu.

Kvas

 

Kvas je trošku penivý a mierne alkoholický nápoj, ktorý je obľúbeným hlavne vo východnej Európe. Jeho chuť a aj vôňa (pre niekoho skôr zápach) je výrazná a cítiť ho po žitnom chlebe. Vyrába sa kvasením obilovín a jeho začiatočná fáza prípravy je veľmi podobná ako u piva. Narozdiel od neho však kvas nie je chmelený a proces kvasenia je kratší. Kvas má medzi fermentovanými nápojmi výhodu v tom, že okrem probiotík naviac obsahuje aj vitamíny skupiny B, C a E, vápnik a aj horčík. 

Treba si dať pozor

Na záver je však dôležité poznamenať, že samotné výhody fermentovaných produktov závisia od konkrétneho typu nápoja a od nášho individuálneho organizmu. Náš tráviaci systémy môže byť citlivý na niektoré zložky fermentovaných nápojov, či potravín a preto je vhodné ich konzumovať s rozvahou. 

Určite neurobíte zle, ak sa pred pred pravidelným pitím týchto nápojov, či konzumovaním potravín poradíte so svojím lekárom, alebo odborníkom na výživu. Najmä ak viete, že máte konkrétne zdravotné problémy, alebo alergie. 

A naopak ak sa po vypití ktoréhokoľvek fermentovaného nápoja cítite dobre, doprajte si ho v takom množstve, v akom sa vám žiada. Veď už to poznáte.. vždy s rozumom. 🙂

Planeat

Máte aj vy záujem o jedálniček na mieru?

poďme na to