Príbehy

Prečo by ste mali zaradiť oriešky do vášho jedálnička – časť. 1

Prečo by ste mali zaradiť oriešky do vášho jedálnička – časť. 1 Žiť zdravo

Oriešky sú neoddeliteľnou súčastou skoro každej kuchyne, hlavne ak sa jedná o pečenie. V tomto článku sa pozrieme na prvé tri druhy zo šiestich vybraných, a povieme si viac o ich pôvode, nutričných hodnotách, a aj dôvodoch, prečo by ste ich mali zaradiť do vášho jedálnička.

Para Orechy

Tento druh orechov nie je príliš často súčasťou naši nákupných košíkov a to je veľká škoda. Pritom sú zdravé, chutné a dostupné.

Názov a pôvod

Konkrétne para orech je totižto iba jedným z viacerých názvov tohto plodu. Vo svete sa stretneme skôr s označením ,,brazil nut,, teda brazílsky orech. A to aj napriek tomu, že objavené boli vo Venezuele. 

Dôvodom, prečo sa mu tak vo svete hovorí, je že práve Brazília bola a stále je jedným z významných vývozcov týchto orechov. Dnes nesú názov jedného z brazílskych štátov Pará. 

Plod para orechov je veľký až 20 cm a váži v priemere okolo 2 kíl. Má drsnú a tvrdú šupku, ktorá sa po dozretí sma otvorí.  Jeden strom môže vyprodukovať zhruba až 300 takýchto plodov.

Živiny

Para orechy sa spájajú najmä s vysokým obsahom selénu a dokonca sú považované za jeden z najlepších potravinových zdrojov tohto minerálu. Selén je antioxidant, ktorý podporuje správnu funkciu imunitného systému. Tým pádom pomáha pri redukcii zápalových procesov a rovnako tak pri budovaní obranyschopnosti voči vírusom, baktériám aj parazitom.

Selén ďalej pomáha aj správnemu fungovaniu štítnej žľazy, ktorá zodpovedá za hormonálnu rovnováhu, metabolizmus, zdravý rast a vývin tela. 

Odporúčané množstvo

Ako sa hovorí, nič sa nemá preháňať a so selénom to platí dvojnásobne. Odporúčaná denná dávka dospelého človeka je v priemere od 0.3 do 1.1 mikrogramu na kilogram telesnej hmotnosti. V preklade to znamená, že vám bohate stačí zjesť jeden väčší alebo dva menšie para orechy. 

Okrem samotného selénu obsahujú aj množstvo iných minerálov ako sú horčík, zinok, vápnik a vitamínov (B, E), ale aj bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. 

Vedeli ste že: 

  1. Najväčší podiel produkcie para orechov patrí Bolívii, ktorá tvorí cez 80 % celosvetovej úrody.
  2. Stromom, na ktorých rastú plody orechov sa hovorí Juvia a zohrávajú významnú časť v ekosystéme amazonského dažďového pralesa. Dosahujú výsku až 50 metrov a koruny ich stromov vytvárajú tieň pre rôzne druhy iných rastlín, hmyzu, vtákov a cicavcov. Super stromčeky sú tieto Juvinky, však?

Pistácie

Pistácie patria celosvetovo medzi jedny z najobľúbenejších orieškov. Pre ich vynikajúca chuť a krásnu zelenú farbu si našli svoje miesto v gastronómii, koláčových receptoch alebo aj v zmrzlinách… Uno dželáto pistááčio por favor 😋

Pôvod

Pistácie pochádzajú zo strednej Ázie, dnešný Irán a Afganistan a zároveň patria medzi najstaršie jedlé orechy. Prvé zmienky o nich siahajú najmenej 7 000 rokov p.n.l. Kedysi dávno sa pisatácie označovali aj ako zelené mandle, a v súčasnosti sa im zvykne hovoriť ,,štastné oriešky“. Tým, že sa ich škrupina pri dozrievaní jemne pootvorí a s miernou dávkou fantazie vyzerajú ako keby sa usmievali. 🙂

Prečo je cena pistácií taká vysoká? 

Ak by sme sa spýtali 10 rôznych ľudí na otázku, ktoré oriešky sú podľa nich najdrahšie, pravdepodobne s prehľadom vyhrajú práve šťastné oriešky. V tomto prípade sa však ich vysoká cena dá celkom rozumne vysvetliť:

  1. Pistacia vera (tak sa volá strom pistácií) rodí svoje plody zhruba až po 15 – 20 rokoch svojho života
  2. Samotné pistácie dozrievajú iba raz za dva roky
  3. Aj v dnešnej dobe platí fakt, že pistácie sú zbierané ručne, čo takisto predražuje ich konečnú cenu

Energetická hodnota

Pistácie sú aj jedny z najmenej kalorických a zároveň jedny z najzdravších orechov vôbec. Napríklad v porovnaní s vlašskými orechami na 100 g

  • majú zhruba o 100 kcal menej, 
  • sú o cca 4 g sú bohatšie na bielkoviny,
  • majú skoro rovnaký počet sacharidov a pritom o trochu viac vlákniny.

Ale pozor! V 100 g pistácií sa nachádza až 600 ,,štastných“ kalórií, čiže v žiadnom prípade sa tu nebavíme o nejakej light plodine 🙂

Ako sme už načrtli, pistácie sú veľmi zdravé oriešky, či už to je vďaka vysokému obsahu zdravých tukov, bielkovín, minerálov (draslík, fosfor, meď, mangán) a vitamínu B6.

Zdravotné benefity

Vďaka všetkým vyššie spomenutým látkam, majú pre ľudský organizmus veľa benefitov:

  • Pozitívne vplývajú na zdravie srdca. Znižujú hladinu LDL, čiže toho zlého cholesterolu, a naopak zvyšujú hladinu HDL cholesterolu. Áno, to je ten dobrý 🙂 
  • Podporujú zdravie očí (obsahujú karotenoidy)
  • Pozitívne vplývajú na zdravie pokožky (vďaka antioxidantom a zdravým tukom)
  • Kvôli obsahu biotínu, pomáhajú pri vypadávaní vlasov

Vedeli ste že:

Pistáciová zmrzlina, ktorú mnohí z nás doslova milujú, si získala popularitu v USA koncom 20. storočia. Od tej doby sa stala neoddeliteľnou súčasťou mnohých zmrzlinární po celom svete. Tiež ju milujete?

Kešu

Milovníci ranných kaší pri slove kešu určite práve spozorneli. Kešu maslo je neodmysliteľnou súčasťou raňajok viacerých z nás. Je síce lahodné na chuť, no treba dávať pozor na jeho vysokú energetickú hodnotu. Aký je pôvod kešu, a prečo sa z neho nerobia u nás džúsy? Aj o tom sa dozviete v článku nižšie.  

Pôvod a spracovanie

Krajina pôvodu kešu orieškov je v severnej časti Brazílie, odkiaľ sa postupom času rozšírila do Afriky a Ázie. Týmto orieškom sa najviac darí v tropických oblastiach a najväčšími producentmi sú krajiny západnej Afriky, ako sú Ghana a Pobrežie Slonoviny. Po ich zbere, sa následne prevážajú do Indie alebo Vietnamu, kde sa v továrňach spracovávajú a expedujú ďalej do celého sveta.

Strom, na ktorom rastie orech kešu sa nazýva obličkovec západný. Zaujímavosťou je, že kešu oriešok ako ho poznáme my, je v skutočnosti iba jeho spodná a oveľa menšia časť celého plodu. 

Kešu oriešok rastie na tzv. kešu jablku, ktoré je v mnohých krajinách využívaný na výrobu rôznych štiav, džemov, ale aj alkoholu. Dôvod, prečo sa ku nám ,,jablková“ časť kešu nedostane je, že jeho obal je veľmi krehký a tým pádom náročný na prevoz.

Energetická hodnota

Ich energetická hodnota, ktorá je zhruba 580 kcal na 100 g, má najbližšie práve k pistaciám. Okrem toho, že majú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú udržať optimálnu hladinu cholesterolu v krvi, nájdeme v nich aj vitamíny (E, K, B, A), minerály (vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, zinok a selén), bielkoviny, sacharidy a rovnako tak aj vlákninu.

5 dôvodov, prečo zaradiť kešu oriešky do svojho jedálnička

  • Pomáha udržať zdravé kosti (vďaka vitamínu K a minerálom ako sú draslík, horčík a vápnik)
  • Pomáha udržať zdravú pokožku, vlasy a nechty (vďaka esenciálnym mastným kyselinám, medi a zinku)
  • Podporujú imunitný systém (obsah vitamínov skupiny B a zinku)
  • Prevencia proti anémii (podpora tvorby červených krviniek)
  • Pôsobia preventívne proti srdcovocievnym ochoreniam (ich pravidelná konzumácia napomáha pri prevencii pred vysokým krvným tlakom a vysokým cholesterolom)

Vedeli ste že:

Najväčší strom obličkovca západného sa nachádza v Brazílii. Konkrétne v štáte Rio Grande de Norte a v obci Piragi de Norte. So svojou rozlohou, ktorá je približne 8.400 m2 je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Tento strom, ktorý mimochodom vznikol z jediného kešu oriešku pripomína malý les.