Príbehy

Mýty o výžive – fakt alebo mýtus časť II.

Mýty o výžive – fakt alebo mýtus časť II. Žiť zdravo

Never mýtom, časť druhá…

Z prvej časti mýtov, už vieš, že sacharidy nie sú “smrrť” a že stravovať sa striktne podľa krvných skupín ti vstupenku do raja zdraviu prospešnej stravy nezaručí. 

Mýty o výžive tu boli a stále budú. Je len na tebe či im uveríš. Alebo vieš čo? Ver radšej vede a odborníkom a prečítaj si sériu ďalších mýtov o výžive 🙂

Mýtus 3: Z tukov sa zaručene priberá

Veríš, že z tukov sa priberá? Jasné, veď pozri, malý záhyb tu, väčší tam… To nemôže byť len tak. Zato isto môžu tie tuky.

Ale, povieme ti hneď na začiatku a bez omáčok, tento mýtus je MÝTUS 🙂. To čo platilo pri sacharidoch v prvej časti, platí aj pri tukoch. 

 

Z hľadiska priberania je dôležitý výdaj vs. príjem, všetko ostatné sú detaily. Preto si sleduj koľko tukov zješ a či ti to spôsobuje celkovo väčší príjem ako výdaj. Napríklad také dve hrste pražených arašidov na posedenie (cca 40 g) obsahujú 20 g tuku, čo pri chudnutí môže predstavovať polku tvojho denného odporúčaného príjmu tohto makronutrientu.

Čo z toho vyplýva? Dôležité je aké zdroje tukov si vyberieš, aké množstvo prijmeš počas dňa a ako ich kombinuješ na svojom tanieri.

Prečo tvoje telo vlastne potrebuje tuky?

Ich príjem ti zabezpečí okrem iného správne fungovanie metabolizmu a tvorbu napr hormónov ako (estrogény, testosterón, kortizol či aldosterón), ktoré sa tvoria na báze cholesterolu. 

Tieto hormóny sú nevyhnutné pre mnoho telesných funkcií a procesy v tele.

  • Určite vieš, že napríklad bez dostatočnej hladiny hormónu testosterón, by žiadne ťuťuli muťuli nebolo 🙂.
  • Estrogén zase, okrem iného, ovplyvňuje tvoj menštruačný cyklus či zdravie kardiovaskulárneho systému.
  • Kortizol je známy ako “stresový hormón” a pomáha tvojmu telu vyrovnať sa s fyzickými a emocionálnymi výzvami.
  • Aldosterón zohráva dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku a rovnováhe solí a vody v tele.

Okrem toho sú tuky pre tvoje telo nevyhnutné, lebo: 

  • sú zdrojom energie pretože poskytujú 9 kalórií na gram, čo je viac ako dvojnásobok energie, ktorú poskytujú sacharidy alebo bielkoviny
  • zabezpečujú transport vitamínov a pomáhajú pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny D, E, K a A, ktoré sú nevyhnutné pre rôzne telesné funkcie vrátane imunitného systému, zrážania krvi a zdravia kostí
  • ovplyvňujú reguláciu hormonálnych funkcií, napríklad omega-3 a omega-6 (ryby, orechy, semienka) mastné kyseliny, sú esenciálne pre produkciu hormónov a správnu funkciu nervového systému
  • zabezpečujú ochranu a izoláciu orgánov a tu ich úžitok pre telo ani zďaleka nekončí.

Tak čo, už začínaš uvažovať o fakte, že prijímať tuky v strave nie je až také peklo? Super! 🙂

Mýtus 4: DETOX je cesta…

Áno, no vo väčšine prípadov akurát tak, hmmm, detox je akurát tak cesta do krajiny mýtusov 😀. Ak budeš počuť pojem detox, utekaj. S veľkou pravdepodobnosťou ide o marketingový trik. Prečo?

Internetové detoxy budú u teba často vzbudzovať mylnú predstavu, že tvoje telo je prekyslené alebo, že potrebuješ prečistiť črevá. No a ani náhodou tieto produkty nie sú zázračný liek na chudnutie a zbavenie sa chorôb. 

Žiadne detoxikačné náplaste a výrobky tvoje telo neurobia zdravším. 

P.S. A o tom, že nie sú žiadne poriadne vedecké dôkazy o superschopnosti detoxu, ani nehovoríme!

Možno aj teba postihla fáma piť silno zásadité minerálky a konzumovať klasickú sódu bikarbónu na odkyslenie organizmu. Že, áno? Ufff…Tak teraz dobre čítaj. 

Výsledkom takéhoto detoxu je akurát tak zníženie kyslosti prostredia v žalúdku a nie krvi. Bez zdravotných dôvodov piť pravidelne silno zásadité tekutiny môže akurát tak zhoršiť trávenie. PH žalúdku sa hýbe medzi 1,5-3,5, teda je silno kyslé a to z dobrých dôvodov.

Kyslý žalúdok podporuje aktivitu niektorých enzýmov štiepiacich bielkoviny a tiež zabíja mnohé nechcené organizmy. Ak umelo vytváraš v žalúdku príliš zásadité prostredie, ideš hlavou proti múru.

Tvoje telo tiež rozhodne nepotrebuje extrémne diéty (detoxy), pri ktorých si 5 dní na vode a následne nato 20 dní na špeciálnych džúsoch, vývaroch, odvaroch či iných tekutinách alebo výrobkoch. Tieto šialené detoxikačné diéty ti miesto úžitku, môžu akurát tak spôsobiť problémy. 

Pri niektorých vzniká riziko dehydratácie a pri iných, naopak, riziko preliatia vodou, pričom si môžeš následkom toho zriediť krv, vylúčiť močením väčšie množstvo sodíka a vážne si ublížiť. A to zaručene nechceš!

Vieš, že tvoje telo detoxikuje 24 hodín 7 dní v týždni? Čoo? A to je ako možné? 😮 Napovieme ti: jej revírom je brušná dutina, jej tempo je závratné, jej súpermi sú škodliviny a toxíny, je nasadená vo dne, v noci…áno správne, je to pečeň 🙂 

Pečeň je základný orgán zodpovedný za detoxikáciu a má naozaj veľkú kapacitu na vlastnú regeneráciu a zároveň dokáže za takmer akejkoľvek zložitej situácie pomôcť s detoxikovaním organizmu. Touto super schopnosťou ho dostáva do stavu rovnováhy (homeostázy). Takže nie soľ nad zlato, ale pečeň nad zlato 🙂

V detoxikácii nezaostávajú ani obličky. Tie filtrujú všetku našu krv zhruba trikrát za hodinu. A tiež pomáhajú odstrániť odpadové a prebytočné látky z tela. Sú teda nevyhnutné pre udržanie rovnováhy tekutín, elektrolytov a pH, a tým aj pre celkové zdravie a fungovanie organizmu.

Okrem toho tvoje telo samo detoxikuje cikaním, kakaním, potením, dýchaním, teda orgánmi, ktoré sú zato zodpovedné. A nie detoxikačnými prípravkami. Snaž sa preto svoje telo a orgány udržiavať zdravé a to najmä vyváženou stravou, dobrým pitným režimom a pohybom. 

Planeat

Máš aj ty záujem o jedálniček na chudnutie? Teraz v 20% akcii s kódom: LETO20

poďme na to