Prinášame rozhovor s Jarmilou z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenila v stravovaní a čo by odkázala ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.
Prinášame rozhovor s Jarmilou z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenila v stravovaní a čo by odkázala ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.
Najväčšiu chybu akú som robila pred premenami, a žiaľ spravila som ju aj počas premien, bola hladovka. Dokázala som nejesť žiadne jedlo aj niekoľko dní, a to som urobila aj pred polročným vážením, kedy som svoje telo vyhladovala až do štádia, kedy som vracala krv. Potom som sa spamätala, priznala som sa a poprosila o pomoc. Cieľ som však kvôli tomu nedala, keďže som stratila 2 cenné týždne a chýbali mi 4 kg, ale dalo mi to skúsenosť a hlavne už viem, že hladovať je tá najväčšia hlúposť akú človek môže urobiť preto, aby schudol.
“Hladovanie nie je cesta k dlhodobému schudnutiu. To čo sa pri hladovaní deje je, že strácame pre chudnutie veľmi potrebné svaly, veľké množstvo vody a značne sa nám spomaľuje metabolizmus. Míňame teda časom menej energie aj napriek tomu, že pohyb a stravu máme rovnako nastavenú ako pred hladovaním. Hladovka je pre telo stres, a preto po jej ukončení sa telo prepne do tzv. šetriaceho režimu, a snaží sa ukladať si každú jednu kalóriu do zásob.”
Michal Páleník
Najdôležitejšie? Že jedlo nie je nepriateľ. A že treba jesť, ale treba zdravo a s rozumom. Miško mi veľmi pomáhal najmä s mojou intolerancou na kazeín, ktorú mám už takmer 4 roky. Dokázal mi veľké množstvo receptov upraviť a prispôsobiť na mieru, a počas premien mi pravidelne dopĺňal nové recepty, keďže ja som dosť vyberavá a kopec vecí mi nechutí.
Taktiež mi pomohlo, že keď som objavila niečo nové v obchode alebo na internete, čo by som mohla použiť, tak mi vždy ochotne poradil a vysvetlil, prečo si danú potravinu môžem alebo naopak nemôžem kúpiť.
Pred premenami som veľmi veľa pracovala. Dá sa povedať, že som prácou doslova žila a to až nezdravo. Tým, že som nechtová dizajnérka, tak v práci celý deň sedím, a keďže som mala veľkú klientelu, dokázala som pracovať 12,14 a niekedy aj 16 hodín denne, 7 dní v týždni.
To si, žiaľ, vybralo aj svoju daň, pretože som nejedla žiadne jedlo, nepila žiadnu vodu, pred klientkami som sa jesť hanbila a spamätala som sa o 9-tej večer, že som hladná. A čo je najrýchlejšie? Pizza, čínske jedlá alebo mekáč či iné polotovary, ktoré hodíš do litra oleja na panvicu. Samozrejme som nemala takmer žiadnu energiu, a preto som dokázala zjesť 200-gramovú čokoládu každý večer po jedle.
Počas premien som sa musela s viac ako polovicou klientely rozlúčiť, čo mi ale veľmi pomohlo, nakoľko som mala čas na tréningy, na seba a hlavne na to, aby som sa najedla. A to je vec, na ktorú si veľmi dávam pozor aj teraz, aby som opäť nespadla do života workoholičky. Stále si dávam pozor na to, aby som sa v pravidelných časoch najedla a veľa pila, pretože pre mňa je to veľmi tenký ľad.
Jeden z najlepších receptov pre mňa je špaldová krupica s mandľovým mliekom. Za tú som Miškovi nesmierne vďačná, pretože ja sladké veľmi ľúbim. Naučil ma jesť orechy a preto som si na ňu dávala lieskovce, ochutila som ju čakankovým sirupom a na vrch som si dala kokos. Neskutočná mňamka 🙂
5 PL špaldovej krupice (60 g)
2,5 dl mandľového mlieka (250 g)
1 PL čakankového sirupu (18 g)
1,5 ČL mletého kokosu (7.5 g)
10 ks lieskových orieškov (10 g)
na dochutenie: škorica
Jednu najväčšiu radu by som odkázala všetkým, ktorí tak ako ja bojujú s nadváhou alebo obezitou. NEHLADUJTE! Jedlo nie je nepriateľ, ak je v správnom zložení, množstve a čase. Ak nebudete jesť, nikdy neschudnete.
Treba sa naozaj obrátiť na odborníkov a počúvať ich rady. A verte ľuďom, ktorí sa do toho naozaj vyznajú. Lebo ja som neverila, často som si robila po svojom a ani raz to nedopadlo dobre.