Prinášame rozhovor s Ivanom z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenil v stravovaní a čo by odkázal ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.
Prinášame rozhovor s Ivanom z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenil v stravovaní a čo by odkázal ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.
Najväčšie chyby som robil asi tým, že som sa neustále prejedal a nemal som dno. Vyslovene mi chýbal systém jedenia. Jedol som extrémne množstvá jedla a na tanier som si dával hocičo, na čo som mal aktuálne chuť. Ďalšou chybou v mojom stravovaní bolo pitie alkoholu a sladkých ochutených nápojov.
“Sladené nápoje a alkohol sú bohatým zdrojom prázdnych kalórií. Ak sa jedná dokonca o kombináciu alkoholu a cukru ako v prípade sladených alkoholických nápojov, kalorická hodnota jedného sladeného alkoholického nápoja, napríklad “piňakolády” môže obsahovať toľko energie ako celý obed.”
Michal Páleník
Miško ma naučil zadeliť si stravu a navážiť, teda nagramážovať ju. Učil ma jesť všetko s rozumom a s mierou, nakoniec sa mu to aj podarilo. Za čo som mu veľmi vďačný, tak sú nápady a inšpirácie na nové recepty s rozličnými kombináciamiprispôsobenými tak, aby som mal v strave všetko čo potrebujem.
Problém som nemal asi s ničím dokopy. Bol som veľmi rád, že som sa dokázal rýchlo aklimatizovať na nový režim stravovania. Aj keď priznávam, mierny problém mám s príjmom cukrov, ale snažím sa to nejako uhrať s ovocím alebo jogurtami.
“Cukor z ovocia aj vďaka obsahu vlákniny, ktoré ovocie obsahuje nemá pre naše telo na rozdiel od sladených nápojov negatívny vplyv. To, čo si však treba ustrážiť, je množstvo ovocia, ktoré zjeme za deň. Tým, že niektoré druhy ovocia obsahujú viac energie ako napríklad banán, môžu pri nadmernej konzumácii spolu s nedostatkom pohybu a nezdravým stravovaním zapríčiniť priberanie. Ovocie je však oveľa lepšou voľbou pre “zahnanie” chuti na sladké, ako akýkoľvek sladený nápoj.“
Michal Páleník
Moje obľúbené sú isto kuracie stehná so špenátom a kozím syrom. Tento recept mám od Miška, len som si ho mierne upravil podľa seba.
115 g kuracieho stehna
1 miska špenátu (20 g)
5 ks cherry paradajok (60 g)
2 PL paradajkového pretlaku (56 g)
25 g feta syra
0,5 PL olivového olej (6 g)
1,5 ČL horčice (18 g)
1,5 naberačky varenej ryže (90 g)
Ivana sme naučili nie len to, ktoré jedlá sú pre neho vhodné a v akých množstvách, ale aj aké alternatívy potravín môže použiť, ak nemá doma potravinu z jedálnička. Tak Ivan vie prispôsobiť mnohé recepty a sú ešte použiteľnejšie v reálnom živote.
Základom je mať hlavne pevnú vôľu, treba sa naučiť hýbať sa, športovať a ustrážiť si stravovanie. Neprejedajte sa a jedzte toľko, aby ste prežili a nie toľko, aby ste sa zabili.