Prinášame rozhovor s Milanom z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenil v stravovaní a čo by odkázal ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.
Prinášame rozhovor s Milanom z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenil v stravovaní a čo by odkázal ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.
Pred vstupom do relácie som robil jednu chybu za druhou, a samozrejme nielen v strave. Hlavne som počúval rady ľudí, ktorí sa do toho vôbec nerozumeli, a iba niečo niekde počuli a radili jeden druhému veci a finty, ktoré nefungovali. Dakedy moje stravovanie vyzeralo asi takto – ráno som sa najedol, čo to len dalo, potom celý deň nič a večer som zas zjedol všetko, čo nezjedlo mňa. A nebola to žiadna zelenina, ale pizza, hamburger, bagety, instantné polievky a všeličo možné.
Potom, keď som sa už chcel zdravo stravovať tak robil som tú chybu, že som nejedol žiaden chlieb, žiadne zemiaky, ryžu, cestoviny, jednoducho nič z príloh. Dokonca ani celozrnné veci. Nejedol som nič iné iba kuracie mäso a zeleninu, ktoré boli pripravované na pare alebo na kokosovom oleji. Toto celé fungovalo asi týždeň a zas som sa vrátil k starým stravovacím návykom, lebo stále som bol hladný a večne mi niečo chýbalo.
Keď som otvoril Planeat jedálniček a uvidel som recepty, ktoré som tam mal, tak som bol úplne šokovaný. Po prvé to boli vynikajúce recepty, a po druhé tam bolo zastúpené všetko – pečivo, mäso všetkého druhu, strukoviny, bielkoviny a ryby. Z čoho som odpadol, keď som to zbadal, boli bryndzové halušky a ďalší šok boli palacinky. Ale samozrejme berte to tak, že každý jeden recept bol upravený tak, aby to som to mohol pokojne zjesť.
“Mnoho ľudí si myslí, že ak chcú schudnúť, musia sa nevyhnutne vzdať všetkého, čo majú radi. To nie je pravda. Môžete si dať občas palacinky aj bryndzové halušky. Kľúčové je však množstvo. Milan mal v jedálničku na mieru prepočítané, koľko ktorého jedla môže zjesť, a tým pádom mohol v obmedzenom množstve jesť aj spomínané jedlá a pritom chudnúť”.
Michal Páleník
Na prednáškach a konzultáciách s Miškom som získal obrovské množstvo informácií a praktických rád. Veľmi ma to nadchlo a začal som sa takisto zaujímať o zdravú stravu. Asi pre mňa najdôležitejší fakt je, že na tanieri musia byť zastúpené bielkoviny, tuky aj sacharidy a zelenina.
Okrem iného som sa naučil, že čas a pravidelnosť hrá tiež kľúčovú rolu v mojej premene. Po pár týždňoch na jedálničku som zistil, že sa nemusím obmedzovať, a že ja si môžem dať napríklad pizzu, ak viem ako ju pripraviť. Ale nie dve pizze naraz, ale presnú dávku, ktorá mám zadanú v receptoch a s presne naváženými ingredienciami. Časom som už mal prehľad o tom, koľko kalórií obsahujú jednotlivé potraviny, čo som dakedy ani netušil.
S veľkou obľubou si robím z Planeat receptov spomínané palacinky alebo bryndzové halušky, ktoré milujem.
Ak by som mal niekomu poradiť teraz, tak by som mu povedal nech neskúša žiadne diéty, ktoré sú na internete alebo sociálnych sieťach, lebo nie sú účinné na dlhú trať. V prvom rade, nech sa obrátia na človeka, ktorý sa tomu rozumie, rovnako ako som ja mal rady a pomoc od Miška.
Ďalej si nič neodopierajte od svojho tela, lebo potrebujete aj cukry, tuky aj bielkoviny, len všetko s mierou a s rozumom.