Príbehy

Makovo-cuketový koláč bez lepku a laktózy

Makovo-cuketový koláč bez lepku a laktózy Recepty

Premýšľaš, čo pripraviť pre hostí s intoleranciou na lepok či laktózu? Skús tento makový koláč – jednoduchý, vláčny, chutný a úplne bez stresu. A hlavne: bez lepku aj bez laktózy. Len čistá radosť z pečenia a ochutnávania! 🙂

Celý videonávod receptu, ktorý si pripravila Andy Štěch v druhej epizóde show od Kauflandu: „Čo máš v chladničke?!“ nájdeš na tomto linku:

My sme si pre teba pripravili chutný twist – a hlavnú rolu hrá CUKETA! 🥒 Mňaam, poď tento recept hneď vyskúšať!

Ingrediencie

  • 100 g mletého maku
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g nastrúhanej cukety
  • 2 ks vajíčka
  • 1 ks naozaj zrelý banán
  • 1 odmerka proteínu
  • 1 PL chia alebo ľanových semienok (voliteľné)
  • 🧂Pomocné ngrediencie:
  • škorica, vanilka, štipka soli
  • figy a bobuľové ovocie podľa chuti

Postup prípravy

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Cuketu poriadne umyte a nastrúhajte najemno.
  • Nechajte chvíľu odležať a zatiaľ si v miske roztlačte banán, pridajte vajcia a poriadne premiešajte.
  • Prisypte mak, mandľovú múku, proteín a koreniny.
  • Prebytočnú vodu z cukety vytlačte – nech zostane len váha v jej „vyžmýkanom“ stave.
  • Teraz k zmesi pridajte nastrúhanú cuketu.
  • Miešajte do hladkého cesta.
  • Pečte vo forme alebo muffinkách cca 30 minút – kým povrch jemne nezhnedne.
  • Keď je koláčik hotový pridajte si k nemu ovocie podľa vlastnej chuti.
Planeat

Máš záujem o chutné a zdravé recepty na mieru? Zohľadníme aj tvoje alergie a chuťové preferencie!

mám záujem

Extra tip: Krémový proteínový topping
5 PL jogurtu (bezlaktózový)
1 PL proteínu
1 ČL čakankového sirupu
1 ČL citrónovej šťavy a trošička citrónovej kôry
Može byť aj vanilkový extrakt (voliteľne)

Stačí zmiešať do hladkého krému.

Dobrú chuť