Príbehy

Samuel Hain: „Myslel som si, že pri mojom energetickom výdaji môžem jesť hocičo a hocikoľko.“

Samuel Hain: „Myslel som si, že pri mojom energetickom výdaji môžem jesť hocičo a hocikoľko.“ Zvýšenie výkonu

Tentokrát sme vyspovedali slovenského hokejistu Samuela Haina o jeho prístupe k strave a význame stravy vo vrcholovom športe. Samuel Hain (24) momentálne hrá za HC Nové Zámky v slovenskej extralige. Popri hokeji študuje na Univerzite Komenského, fakulta Manažmentu.

Aký je tvoj vzťah k strave všeobecne?

K zdravému stravovaniu ma vedú už dlhšie moji rodičia, za čo som im vďačný. Avšak k tvorbe jedálničkov, pozornému sledovaniu stravy a informáciám ohľadom vplyvu stravy na výkon športovca ma priviedol môj kondičný tréner Mgr. Ján Čerňan a predovšetkým jeho sestra RNDr. Veronika Čerňanová Candráková, PhD., s ktorými spolupracujem už 4 roky.

Ako vyzerá tvoj typický tréningový deň?

Hokejová sezóna je rozdelená na letnú prípravu a zimnú sezónu, takže moje tréningové dni sa líšia iba v typoch tréningov. V lete začínam deň tréningom o 9:00, ktorý pozostáva z rôznych typov (vzpieranie, sane, kobry, silový tréning v posilňovni…) v závislosti od dňa. Pred tréningom si často doprajem ovsenú kašu, čo sú mimochodom moje najobľúbenejšie raňajky.

Prezradíš nám aj svoj recept?

Jasné (smiech).

  • 10 PL ovsených vločiek
  • 2 dcl mlieka
  • 1 banán
  • strúhaný kokos
  • chia semienka
  • kešutela
  • pár bobúľ čučoriedok

10 PL ovsených vločiek uvarím v 2 dcl mlieka kým nevznikne kašovitá konzistencia. V prvom variante do vločiek nastrúham jedno jablko, pridám mleté mandle, škoricu, chia semienka a med. V druhom (môj TOP) pridám do vločiek banán, strúhaný kokos, chia semienka, kešutelu nuts&whey a pár bobúľ čučoriedok.

Ovsená kaša je ideálne predtréningové jedlo vzhľadom na ľahkú stráviteľnosť a vysoký podiel komplexných sacharidov vhodných pred pohybovou aktivitou.

Michal Páleník

Ako vyzerá zvyšok tvojho dňa?

Po tréningu nasledujú suplementy a o cca 2 hodiny neskôr obed.

Musím sa priznať, že v prípade, že ma večer čaká ešte nejaký tréning, tak si rád pospím. Po spánku volím ľahký olovrant a o 18:00 je druhá tréningová jednotka, ktorá je skôr zameraná na core, respektíve funkčný tréning a po ňom večera.

Na začiatku zimnej sezóny môj tréningový deň začína o 9:00 tréningom na ľade na skupiny, 10:30 posilňovňa, respektíve prekážky, krátke behy a poobede okolo 17:00 druhý tréning na ľade, celé mužstvo dokopy.

„Spánok počas náročného tréningového dňa dňa je u športovcov vyslovene prospešný. Pozor, spánok by mal trvať maximálne 30 – 45 minút, aby organizmus nespadol do tzv. „hlbokého spánku“. Ak človek spí počas dňa dlhšie, zobudí sa malátny, dezorientovaný a naruší prirodzený spánkový cyklus. Naopak, krátky spánok počas dňa má pozitívny vplyv na koncentráciu, regeneráciu a psychickú pohodu a nenarušuje bežný rytmus dňa.“

Michal Páleník

Ako vyzerá tvoj typický netréningový deň?

Môj typický netréningový deň počas sezóny býva zväčša pondelok, pričom tento deň je venovaný štúdiu. Ráno cestujem do Bratislavy do školy, kde som celé doobedie a často aj poobedia. Cesty vlakom využívam na učenie, pretože sa bojím, aby som neprespal výstupnú stanicu (smiech). Po príchode späť do Zámkov si rád pozriem dobrý seriál a pospím. V tomto dni by bolo treba podotknúť, že som zástancom „cheat days“, kedy si doprajem aj niečo nezdravé.

Čo považuješ za dôležitejšie? Stravu alebo tréning?

Strava nám môže k zlepšeniu výkonu, buď dopomôcť, alebo ho aj zhoršiť, preto si myslím, že by každý športovec mal vedieť základy zdravej výživy v súvislosti s pohybovou aktivitou, ktorej sa venuje. Aj keď si myslím, že gro športového výkonu stále tvorí tréning, pretože ten nenahradí nič iné, ideálne je ho kombinovať aj so správnou stravou, čo umožňuje pristupovať k výkonu ako celku komplexne.

Planeat

Pri množstve energie, ktorú dávate do športu, musíte mať správne nastavenú aj stravu. Bez toho zo seba nedostanete maximum.

Zistiť viac

Riešil si stravu, keď si so športom začínal?

Musím sa priznať, že veľmi nie. Myslel som si totiž, že kvôli môjmu veľkému výdaju môžem jesť hocičo a hocikoľko, čo nebola pravda. Ako som už spomínal, o stravu som sa dôkladne začal zaujímať až pred 4 rokmi, kedy som pri dodržiavaní stravovacieho plánu začal na sebe vidieť pozitívne fyzické zmeny a zlepšenie výkonu. To ma motivovalo spraviť si kurz Winštitút – „Poradca pre výživu“. Chcel som toto moje nové “hobby” pozdvihnúť na vyššiu úroveň, predovšetkým sa dozvedieť nové informácie, aby som mohol pomôcť druhým ľuďom, nielen športovcom. Kurz mi otvoril oči a naučil ma detailne pracovať v softvéri, zostavovať jedálničky, vytvárať rôzne šablóny, upravovať recepty, zhotoviť komplexnú analýzu doterajších stravovacích návykov a to všetko presne na mieru podľa preferencií klienta.

Je zdravá strava témou medzi inými hráčmi?

Nie … všeobecne je táto téma dosť podceňovaná, avšak myslím, že sa pomaly ale isto sa začína „drať“ do popredia a to nielen v športe, ale napríklad aj na základných školách, čo je určite jedno veľké plus.